U reserveert nergens goedkoper dan bij ons. Boek nu met 5% korting!
Hotel Almenum
image

U reserveert nergens goedkoper dan bij ons. Boek nu met 5% korting!

Boeken met korting!

U reserveert nergens goedkoper dan bij ons.
U ontvangt direct 5% korting op onze tarieven.

  • Als u een kortingscode heeft, kunt u deze hier invullen

Hotel

Pittoresk logeren in Harlingen

Hotel Almenum, hét stadslogement van Harlingen, ligt midden in het oude centrum aan de voet van de oude grote kerk de ‘Dom van Almenum’. In de rust van het sfeervolle Harnzerhof, maar toch op slechts 100m van de gezellige Harlinger Hoofdstraat. 

Hotel Almenum is een van de meer dan 500 prachtige monumenten die de stad rijk is. Wat vroeger een pakhuis, een zakkenmakerij en 4 arbeiderswoninkjes waren, zijn nu de receptie, hotelappartementen, comfortabele hotelkamers en een budgetkamer. De Hoekwoning, de oude bomsluiter uit 1645 en in 1984 gerestaureerd is in 2008 aangekocht als dienstwoning.

De buitenkant van de panden is met veel zorg gerestaureerd waardoor zij hun bijzondere karakter en authentieke details hebben behouden. Als u de binnentuin inloopt waant u zich in vroegere tijden..... Binnen de muren  bieden wij u sfeervolle hotel-appartementen (7), Hotelkamers (4) en budgetkamers (3).

Alle kamers
Alle kamers
Alle arrangementen
Alle arrangementen

Binnentuin


Op 100 meter van de gezellige drukte van het centrum van Harlingen is de stadstuin van het hotel een ware oase van rust. De sfeervolle tuin is aan drie kanten omsloten door de monumentale gebouwen van het hotel. Hierdoor is de tuin heerlijk beschut en waant u zich al snel in vroegere tijden… In de tuin vindt u ook een terras met zitjes, waar het op een mooie dag heerlijk toeven is met een krantje, een goed boek of gewoon even lekker helemaal niets!

Praktische informatie

 

  • Het hotel heeft een receptie met beperkte openingstijden. U kunt tussen 15:00 en 18:00 uur inchecken, of later in overleg. U kunt op de dag van vertrek uitchecken vóór 10:00 uur.
  • Het hotel heeft geen eigen parkeergelegenheid. U kunt tegen betaling parkeren op de openbare parkeerplaatsen in gehele omgeving van  het hotel.
  • Het hotel beschikt over een aangepast appartement voor mindervalide gasten, indien gewenst met zorgfaciliteiten.
  • Het hotel beschikt over een aangepast appartement voor gasten met een allergie.
  • Huisdieren zijn toegestaan. Maximum 2 huisdieren per appartement.

Historie


De Grote Kerk van Harlingen stond vroeger bekend als de Dom van Almenum. Vóór het einde van de 16e eeuw heette het dorp rond de kerk namelijk Almenum. Harlingen was de naam van het stadje dat een paar honderd meter westelijker was gelegen en de bevolking hiervan behoorde tot de parochie van Almenum.

Toen in 1580 het stadsgebied van Harlingen werd uitgebreid, kwam de kerk binnen het stadsgebied te liggen. De naam Almenum als dorpsgebied ten oosten van Harlingen, bleef nog tot in de vorige eeuw bestaan, al was Almenum een wijk in het oude centrum van Harlingen geworden.

De wijk Almenum was vroeger vrijwel in zijn geheel eigendom van een rijke koopmansfamilie, de familie Hanekuyck. Deze voorname familie bezat ook het pakhuis en het naastgelegen pand waar thans de receptie is gehuisvest.

In de voorafgaande eeuw was, in wat nu de receptie is de Jute Zakkenmakerij van Dijkstra gevestigd. In 2009 is de oorspronkelijke muurreclame op de zijgevel weer in ere hersteld. Beneden werden de zakken genaaid en de bovenverdieping werd gebruikt als slaapplaats voor de knechten en koetsiers. Die oude bestemming hebben we er tegenwoordig maar weer aan teruggegeven in de vorm van onze hotelkamers.

Het pakhuis stamt ongeveer uit de 17e eeuw. Voor zover we hebben kunnen nagaan is het voor vele doeleinden gebruikt. In de vorige eeuw is het lange tijd in gebruik geweest als stal en opslag. De laatste paarden die er stonden waren Floris en Fien, zo vertelden ons de laatste bewoners van de oorspronkelijke arbeiderswoninkjes. Het heeft jarenlang leeg gestaan en was geheel vervallen. Het pakhuis is in 1993/1994 volledig gerestaureerd en toen zijn ook inpandig de luxe appartementen gerealiseerd.

Het hoekhuis (bomsluiterhûs) stamt uit 1645. In die tijd werd de toegang naar Almenum nog afgesloten door een boom. De ‘Bomsluiter’ regelde de tol en woonde direct bij de toegang. In de vorige eeuw was het een smederij. Beneden brandde het smidsvuur en boven woonde de familie. Bij de restauratie door de Hein Buismanstichting in 1984 heeft het weer een woonbestemming gekregen. In 2008 hebben wij het als restaurant ‘de buurvrouw’ mogen toevoegen aan Hotel Almenum.