U reserveert nergens goedkoper dan bij ons.
Hotel Almenum
image

U reserveert nergens goedkoper dan bij ons.

Boek via de officiële website en we garanderen u altijd de laagste prijs! 

Boek hier

 

westerhever-lighthouse-1779187.jpg
Beste Prijsgarantie
 — 
Als u een kortingscode heeft, kunt u deze hier invullen

De natuur in

Het landschap van Noordwest-Friesland 

Uitgestrekte landerijen met terpen en dijken als herinneringen aan het eeuwenlange gevecht tegen het water. Een strijd die tevens vruchtbare gronden en daarmee unieke flora en fauna opleverde. Boeren maakten dankbaar gebruik van de ingepolderde Middelsee om hun wereldberoemde Friese vee te laten grazen of aardappels te verbouwen. De landwinning leverde ook een grote voedselbron op voor vogels waarvan er nu jaarlijks een miljoen in het gebied verblijft. De terpen en dijken aangelegd door mensenhanden zijn inmiddels monumentaal.

De langste straat van Nederland ligt op één van deze dijken, de Oudebildtdijk. Een andere, de Slachtedyk is maar liefst 42 kilometer lang en meer dan 10 eeuwen oud. Op de dijken is het genieten van rust, het uitzicht over het landschap met boerderijen en molens die de polders bemaalden of over het wad. Niet al het water is verdwenen, vaarmogelijkheden zijn er nog genoeg via vaarten en kanalen. 

Nationale parken
De natuur is in Friesland altijd om de hoek. Er zijn maar liefst vier nationale parken: Lauwersmeer, Schiermonnikoog, het Drents-Friese Wold en de Alde Feanen. Ieder gebied heeft heel eigen karakteristieken. En het mooie is, u kunt er zo van genieten. De parken zijn namelijk toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Ook watersport is soms mogelijk, bijvoorbeeld in het Lauwersmeer gebied en de Alde Feanen.

Nationale landschappen
Nederland heeft 20 Nationale Landschappen. Nationale Landschappen zijn gebieden met internationaal zeldzame of unieke en nationaal kenmerkende landschapskwaliteiten. En daarmee bijzondere natuurlijke en recreatieve kwaliteiten. Friesland kent twee Nationale Landschappen: De Noardlike Fryske Wâlden (Noordelijke Friese Wouden) en Zuidwest Fryslân. Deze twee Friese landschappen zijn het visitekaartje van het landelijk gebied van Friesland.

It Fryske Gea
It Fryske Gea beschermt en beheert natuur en cultureel erfgoed in de provincie Fryslân. De vereniging voor natuurbescherming beheert meer dan vijftig verschillende natuurgebieden - met een totale oppervlakte van meer dan 20.000 hectare - verspreid over de hele provincie.
http://www.fryskegea.nl/Default.aspx?MenuID=1

 

De Wadden en de Waddenzee

De Waddenzee is een uniek getijdengebied waar een vrijwel ononderbroken systeem van zand- en slikplaten is te vinden. Er is een enorme variëteit aan landschappen, flora en fauna. Het is de belangrijkste pleisterplaats voor miljoenen vogels, zowel permanent als op doortocht. Nederland en Duitsland hebben jarenlang gepleit voor een plaats op de Werelderfgoedlijst naast bijvoorbeeld het Australische Great Barrier Reef.

In Nederland zijn meer (culturele) Werelderfgoederen zoals de Stelling van Amsterdam, Schokland, Kinderdijk, het stoomgemaal in Lemmer, het Rietveld Schroderhuis, Willemstad (Curacao) en de Beemster.

Meer weten


Waddenvereniging
Harlingen is de thuishaven van de (Nederlandse) Waddenvereniging. De vereniging werpt zich op als belangenbehartiger van ‘het Wad’. Zij organiseert diverse activiteiten over, om en op het Wad. 

Meer hierover


Zeehonden

Zeehonden zijn het symbool van de Waddenzee. Voor zeehonden is de Waddenzee de perfecte omgeving: de met laag water droogvallende zandbanken zijn de ideale plek om te rusten of jongen te zogen. In de Waddenzee komen de gewone zeehond en de grijze zeehond voor. Harm en Josephine van Phoca Waddentochten nemen u graag mee voor vaartochten op het Wad inclusief een bezoek aan de zeehonden. 

Lees meer


Opvang
Soms spoelen jonge of zieke zeehonden op de kust aan. Deze worden opgehaald door speciale opvangcentra waar ze worden verzorgd. Als ze zijn opgeknapt en gezond verklaard, worden ze weer uitgezet.
Sinds jaar en dag zet het zeehondencentrum van Leny ’t Hart uit Pieterburen zich in voor de opvang. 

Meer weten

Actief en sportief


Fietsen in Noordwest Friesland

Noordwest Friesland ontdekken op de fiets is volop genieten van rust, ruimte, platteland en meren... De frisse Friese wind waait door uw haren... en zorgt dat u al uw zorgen vergeet. Fietsen in Friesland is fietsen langs de meren, door de groene weiden en door de prachtige Friese dorpjes en steden.

Sommige plaatsen in Friesland zijn op de fiets gemakkelijker te bereiken dan met de auto. Via een groeiend netwerk aan fietspaden (waarin ook diverse fietspontjes zijn opgenomen) maakt u op een actieve manier kennis met een uniek stukje Nederland.

Door gebruik te maken van het unieke fietsroutenetwerk kunt u gemakkelijk u een fietstocht door (Noordwest) Friesland samenstellen die qua route én afstand aansluit bij uw wensen.
http://www.fietsroutenetwerk.net/friesland/friesland.htm

Wandelen
Bijvoorbeeld: Harlingen - Franeker (18/22 km). Voor meer informatie & routes downloaden: 
http://www.eropuit.nl/wandelen 

Swalkroutes
Feriening Lytse Doarpen, een belangenvereniging van Friese dorpen, heeft in de hele provincie speciale wandel-, fiets- en kanoroutes uitgezet, de zogeheten swalkroutes (op zijn Fries: swalk-rûtes). De gidsen kosten ca. 3,50 euro en zijn op bestelling verkrijgbaar bij het Hotel of de lokale VVV's.

Wadlopen
Een zeehond houdt u vanuit een geul in de gaten. Krabben schieten weg. U loopt tot uw knieën in de blubber. En af en toe even tot de nek in het water. Wadlopen is geen sport voor watjes. Het uitzicht, de natuur en de stilte zijn overweldigend. Zwart, zuigend slik probeert u bij iedere stap van uw schoenen te ontdoen. De kunst is om met uw gids het juiste oversteekpunt te vinden! Maar u moet wel snel zijn, want het tij keert. 
http://www.wadlopen.net

Wellness
sms Chill Time in Harlingen is een uniek wellnesscomplex. Het gevoel van een warme sfeer, weg van het dagelijks leven. U huurt  "volledig prive" deze wellnessruimte af om met uw partner, gezin of vrienden (max.6 personen) te genieten van alle rust en luxe.  Bij sms chilltime kunt u genieten van de aangename combinatie van rust, privacy, gezondheid en ontspanning. Wij reserveren de ruimte graag voor u!
http://www.smschilltime.nl

Zeilen, surfen, kiten
In Fryslân kunt u spectaculair watersporten. Ervaar de natuur, door weer en wind. Ga het gevecht aan met de golven. Niets geeft een grotere kick en gevoel van vrijheid. Met de wind in uw haren trotseert u de Friese wateren en de grenzeloze meren. U geniet met volle teugen van de actie aan boord. Zijlen hijsen, overstag gaan, u verveelt zich werkelijk geen moment. Windsurfen is al een sensatie op zich, kitesurfen op het de Waddenzee of het IJselmeer gaat nog een stap verder.

http://www.zonnewind.nl/
http://www.frisian-sailing.com/schepen

Voor Zeilscholen in Friesland: http://www.beleeffriesland.nl/watersport?steID=6&catID=1335

Golfen

Golfclub De Groene Ster in Leeuwarden: www.leeuwardergolfclub.nl/
Golf & Country Club in Lauswolt: www.golfclublauswolt.nl/
Pitch & Putt Golf Leeuwarden: www.pitch-putt.nl/leeuwarden